04594-6-11-11 067-483-43-68 093-170-82-92

Наші новини: ПАМ’ЯТКА ОСОБИ , ЩО НАДАЛА ТИМЧАСОВИЙ ПРИХИСТОК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

   01 червня 2022
ПАМ’ЯТКА ОСОБИ , ЩО НАДАЛА ТИМЧАСОВИЙ ПРИХИСТОК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

ПАМЯТКА

ОСОБИ , ЩО НАДАЛА ТИМЧАСОВИЙ ПРИХИСТОК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

Крок № 1

Щоб запропонувати своє житло для проживання внутрішньо переміщеним особам (далі - ВПО) і отримати компенсацію витрат за розміщення таких осіб, необхідно подати заяву до органу місцевого самоврядування за місцем проживання або через вебсайт «Прихисток» про готовність прийняти у себе переселенців.

  • Не пізніше наступного дня з дня розміщення ВПО звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування (ЦНАП) за місцем розташування жилого приміщення із заявою (заповнюється на місці), у якій зазначаються прізвище, ім'я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів, що посвідчують їх особу, довідка ВПО.

Із собою необхідно мати:

  • паспорт громадянина України;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • документ, що підтверджує право власності на житло;

 

Крок № 2

  • Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого комітет міської ради за місцем розташування жилого приміщення заяву  за формою згідно з Додатком 1 на отримання компенсації за тимчасове розміщення ВПО із зазначенням кількості днів та переселенців, які проживали протягом звітного періоду.

До заяви додаються:

  • реквізити банківського рахунку для перерахування суми компенсації;

  • довідки про відсутність заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги (газ, електроенергія, водопостачання, теплопостачання, вивіз сміття, обслуговування прибудинкової території тощо).

  • У день  припинення  розміщення (виселення) внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості, подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Крок № 3

Протягом строку розгляду заяви уповноважені особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради проводять перевірку (верифікацію) наведених у заяві власником жилого приміщення відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів, що встановлюють особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження ВПО, зокрема електронних документів), а також перевіряють дані про відсутність або наявність у заяві інформації про осіб, які отримують щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

  • Компенсація здійснюється виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

  • Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі - людино-день), з дня розміщення таких осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення ВПО у відповідному жилому приміщенні.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості ВПО, які проживали у жилому приміщенні власника, у кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (складення документів процесуального характеру та представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами).

 

Необхідні документи: довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи встановленого зразка; паспорт або інший документ, що посвідчує особу; реєстраційний номер облікової картки платника податків.